Tips & råd att resa med barn!Hejsan svejsan!

Jag får alltid frågor om hur det är att resa med barn. Jag har ju ”bara” ett barn så för mig känns det väldigt enkelt att sätta ihop grejer inför en resa. Men jag berättar gärna om mina erfarenheter, misstag, utmaningar och hemligheter om att resa med min underbara busfrö 🙂

Nayomis första resa var när hon va 2-3 veckor gammal. Då bilade vi till Öland. Ingen big deal hon sov ju 18-20h per dygn och maten hade jag i tuttarna.

När hon var 4 veckor så åkte vi till Tunisien. Första flygresan! Återigen, det är jätte enkelt att resa med spädbarn för det sover, äter, skiter och man har det i sitt famn. Värmen får man akta sig för och hålla barnet i skuggan såklart!

När hon fyllt 6 veckor drog vi till Grekland! Same same but different! Det enda jag kände ”var jobbigt” var att det var sjukt varmt att amma på beachen. Men Nayomi va så liten så hon brydde sig inte.

Sen har vi rest långt, kort och det har aldrig begränsat oss att resa till fjärran länder. Vi har åkt långt, bilat långt och varit i bl.a Mexico, Thailand, Indien, Hong Kong, Indonesien mm mm och här kommer mina BÄSTA tips! 

1.

Planera packningen för resan, dvs en liten väska med leksaker, kan vara pennor, papper, dega, lego etc. Eller en iPad 🙂
(Ha med hörlurar till paddan, hatar höra på pling plong från andra barns paddor!!!) 

2.

Ta med extra kläder om olyckan är framme. Ta med Riskakor, snacks, godis, frukt etc…

3.

Prata med den/dem du reser med och kom överens om att dela på matning, toa, lek o bus så ni inte hamnar i bråk på planet/resan. Hemskt med föräldrar som bråkar om sina barn på en flight och barnen blir utskällda för att det vill röra på sig eller blir uttråkade.

Det är ALDRIG barnens fel när föräldrar inte kan hantera dem!!! Föräldrarna har bokat resan och bestämt att åka, inte barnet… 

4.

Ta allt med lite ro 🙂
Du reser med barn, det vill röra på sig, prata, leka, är nyfikna etc. Ibland får man agera clown och improvisera så barnet är glatt och känner sig aktiverat.

Gå runt på flyget och rör på er, nyttigt för er båda! Det är ju helt normalt och är det någon som stör sig för att man skrattar eller busar lite eller rör sig i planets gångar så är det deras problem och inte ditt.

Bättre med glada och tysta barn på flyget än fulla vuxna som pratar högt och skrikigt.

Nayomi har under alla våra resor haft ett skrikutbrott, det var när vi vart försenade och vi var så uttråkade plus att hon inte fick gå på toa under landningen så skrek hon av ren frustration. Efter 12 timmar…i 15 minuter, det fick vi ta. Men annars har hon aldrig varit skrikig på en flight och det är för att vi aktiverar henne och ser till att hon har det hon behöver för att orka sitta i flera timmar. 

5.

Ha med medicin. Man vet aldrig vad man får…

På vår senaste resa fick hon vattkoppor, då var vi på Jamaica i 12 dagar, vi hade tur att det kom under tiden vi inte skulle flyga vidare, tajming! 

Ta med allt från plåster till alvedon, febertermometer och vätskeersättning. Och en liten handdessinfektion alltid med!

6.

Köp en stroller om den egna vagnen är för stor och bökig. En liten vagn kan man alltid slå ihop och bära i trånga utrymmen eller om det saknas hiss etc. Väldigt smidigt. Bärsele är ju grymt om man orkar! 

7.

Jag har aldrig tvingat Nayomi till exakta sovtider, mattider eller andra rutin-tider. Anledningen är att hon själv får äta när jag äter, sover och gör saker. Ibland vill jag att hon sover siesta för att orka med på kvällen. Men inte tvinga in henne i rutiner när vi är på semester. Däremot är det bra att bila när hon är trött så hon sover och slipper bli rastlös i onödan, typ under siesta eller senare kväll eller tidig morgon funkar för oss.

8.

Låta barnet smaka och känna på mat och dryck utomlands. Precis som vi vuxna får matupplevelser så får hon också. Oftast vill hon ändå bara äta pasta, pizza o burgare och det är helt ok för mig med skräpmat så länge det är en begränsad period och så mycket hon rör på sig så är jag inte orolig för vikten/hälsan. 

9.

Glöm inte solskyddsfaktor, 50 minst! Solhatt! Inget fancy baddräkt kör bra grejer som skyddar ditt barn från UV, vi kör ofta en dräkt med 50 i solskydd. Många överklär sina barn i hettan, tänk för. 

10.

Om ni hyr bil så ta med egen bilstol. Kan kännas sådär med en babystol, den kan oftast checkas in utan extra kostnad. Vi kör en sittkudde för Nayomi. Den ryms i bagaget. Man vet aldrig vad som finns att få/hyra dit man åker…

Nayomi sitter alltid fram med sittkudde och åksjukeband, iPad mm…om det går tar jag bort nackstödet från henne då hon inte behöver den och jag får mycket bättre sikt. 

11.

TÅLAMOD! Med allt! Andas…det blir knasigt ibland, tider hålls inte, djur biter, ont i magen, glass knas, skavsår, utmattning och you name it. Allt kan hända och jag brukar skratta åt det mesta så Nayomi tar allt med ro om det är något som händer som man inte kan styra på resande fot. Fast ibland vill man bara gråta…

Okej det blev några punkter tips & råd att resa med barn 🙂

Hoppas det blir till nytta!

Kram
Yaz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *