HSP- ingen diagnos el sjukdom! Utan ett personlighetsdrag!

4 år sen i dag!

Såg precis på Facebook att det i dag är 4 år sedan jag fick veta att jag är en HSP- High Sensitive Person. Efter otaliga samtal om hur jag känner och upplever världen fick jag till slut göra ”utredning” för diverse olika ”diagnoser”. Jag visste redan från början att det inte gällde någon diagnos utan måste vara något annat. Sen om det var dålig självkänsla eller självförtroende visste jag inte.

I dag kan jag hantera det men i stressade situationer så känner jag att jag inte har verktygen att stanna upp och känna. HSP är ingen diagnos, det är heller ingen sjukdom utan mera ett personlighetsdrag som ca 15-20% av jordens befolkning har. Vanligast bland kvinnor.

Så vad är HSP? I korta drag kan man säga att man är högkänslig, åt alla håll. Vi är extra mottagliga av vår emotionella och fysiska miljö, alla tankar bearbetar vi på ett djupare plan och avskyr konflikter då det tar tid för oss att bearbeta. Vi behöver mer tid att smälta saker, har en väldigt bra människokännedom, vi lägger märke till små detaljer. HSP människor föds med ett nervsystem som är ”känsligare” vilket resulterar i att personer med HSP är ofta kreativa, omtänksamma och medkännande.
Den negativa sidan är att vi efter stressade situationer, eller en känslomässigt stormig dag ofta behöver dra oss undan, vara själva för att hinna bearbeta. Vi blir också tröttare ”i huvudet” efter en stormig dag. Vi tar allt mera negativt än det kanske uttryckligen var från början och säger du något snällt så lever vi på det en vecka…

Säger man: gör så här så blir det bättre så hör min hjärna- Det där var inte alls bra, dåligt gjort, gör så här i stället.
Här får jag stanna upp, läsa (om det är skriftligt) eller repetera i huvudet (om det är muntligt) vad står/sa denna person egentligen.

Men om någon säger: bra gjort.. tack för hjälpen.. vad duktig du är etc… Ja då lever jag på det länge 🙂

Det värsta man kan säga till en HSP är ”men gud vad du är känslig” el ”du misstolkar allt fel”- JA jag gör det 🙁 Låt mig få bearbeta i min takt, jag är inte sämre eller bättre än någon annan, vi är alla samma!

Alla känslor förstärks åt alla håll! Tänk om jag vetat detta tidigare i mitt liv, hur jag ska hantera det? Hur hade mitt liv i dag sett ut?


Kärlek,

Marie 

Ett svar på ”HSP- ingen diagnos el sjukdom! Utan ett personlighetsdrag!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *