En återkommande seriös fråga jag får som PT

Doping. Blodvärden. Hälsan allmänt och hur man kan få högre blodvärden för att prestera bättre på högintensiv nivå? Doping är rätt högaktuellt ämne efter senaste Norge skandalen. Doping görs för att trycka upp blodvärden för att prestera bättre inför en tävling. Jag som lever med låga värden ger mitt svar här. 

Hur påverkas träningen av lågt eller högt blodvärde? Fick frågan idag gällande träning i samband med låga blodvärden och hur det påverkar kroppen och träningen. Doping, jag tar starkt avstånd! Men kan förstå varför man gör det….

Till att börja med så är ett ”normalt” blodvärde på 120-155g/liter för kvinnor och 135-170g/liter för män (Mängden av det röda blodfärgämnet som kallas hemoglobin mätt i gram per liter blod) hemoglobinet finns inne i det röda blodkropparna och ju mer värde = desto bättre syretransport och syreupptagningsförmåga, och ju lägre värden = mindre syretransport och därmed sämre uthållighet då musklerna kräver mer syre under träning. Kort beskrivet, men påverkan är stor! 

Tex vid doping om vi kollar på idrottseliten så kan en kvinnas värden ligga på 170 och på män har man mätt på 180! Och det är pga doping då dessa värden INTE går att preppa över maxgränsen utan att fuska. Det ger ett hum om vad ett högt hemoglobinvärde har för betydelse inom idrott när man vill åt extrem uthållighet. Men även inom vanlig träning kan en person vara en bättre löpare pga bra/normala blodvärden än en person med låga/onormala värden. Då vi pratar om syretillförseln till musklerna under påfrestning. 

Så svaret på frågan lyder: med låga blodvärden har man svårare att prestera på hög/intensiv nivå under en längre tid, ex vid ett lopp så kan musklerna bli trötta av att inte blodet upptar tilltäckligt med syre för att orka, jämfört med en person med normala värden. Hänger du med?

Mitt blodvärde ligger normalt på 90-92g/liter (vilket är jätte lågt) men den kan gå upp till 93-94g/l om jag tränar normalt och regelbundet. Så träning är bra även om värdet inte är högt/normalt så producerar kroppen fler röda blodkroppar i samband med träning. 

Kolla dina värden om du känner dig orkeslös, snabbt utmattad och blir ovanligt trött. 

Doping är absolut INGET alternativ!!! Det finns ingen mening att dopa sig. Men nu förstår man varför man gör det…

🙂 

Yaz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *