En volontärs dagbok, kapitel ”24 timmars vilohem”

Välkommen till Solidaritetshuset. Här får du vila ut, äta och klä på dig. Vi ger dig 24 timmar av lugn, ”a.k.a transitboende” som bedrivs av hjältar dygnet runt. 

Vart börjar man…? Av dygnets 24 timmar går 9 till jobb, 7 till sömn, 2 till familjen, resten till att hjälpa till med den aktuella flyktingkatastrofen. Börjar kännas i kropp o knopp!
Vart är volontärernas hjälp????

Har haft en intervju med Expressen idag om situationen och om hur detta ser ut från vårt perspektiv. Det är kaos! Vi måste fan börja få HJÄLP! Staten, myndigheter och organisationer som faktiskt jobbar med detta, vart är NI?

Vi sliter dag ut och dag in, vi gör att flyktingarna inte behöver sova på trottoarer och trappuppgångar. Barfota barn får skor, hungriga får mat, sårade plåstras om och asylsökande dit o resten hit.

Ordning i kaos.

Som sagt: Inget utanförskap för VI tar emot dem, vi matar dem, vi klär dem och vi slussar dem vidare till deras slutdestinationer. Vissa har rest i månader, i veckor, andra har rest i flera år och är till o med uppväxta i olika flyktingläger. Det vet inget annat. ”Welcome to Sweden” lixåm.

– Vad hade ni gjort utan OSS??!!!

– VART hade alla tagit vägen? 

Så besviken och sårad över hur vi volontärer utnyttjas i tid o rum. Vi gör det för att vi vill men vi hade kunnat få mer hjälp…

Nu vaknar vissa myndigheter upp och staten sätter in resurser, senaste jag läste i DN (inte sett detta på fältet ännu dock) men DET ÄR PÅ TIDEN! Få jag se detta in action, när och hur och var???

Jag fattar inte hur det ska sätta sig in i ett system som VI byggt upp på 3 veckor. Mmmm i 3 veckor har privatpersoner byggt upp ett fungerande system för att ta emot flyktingarna på centralen, ordnat boende, mat, kläder, sjukvård, transporter, tolkar och tröst för utsatta människor från A till Ö DYGNET RUNT!

Om inte staten och myndigheterna anställer volontärer som kan detta och har jobbat gratis hittills o ifall det förväntar sig att vi ska lära upp dem så ger jag ett finger till svar!

Reagera och engagera er! Anställ volontärer!

Jag håller inte tyst, jag vågar prata och är upp till diskussion om just denna fråga så bring it on!

Idag träffade jag Expressen och mer kommer. Sanningen ska fram. Även min 5-åriga dotter är engagerad, vad förväntar ni er av oss? Våra batterier börjar ta slut…ska visa er varför.
En vanlig bit av dagen för oss:

Sortering av allt möjligt…nu är halsdukar aktuellt. Kyligt i oktober.

Sociala medier och volontärsbokningar…dygnet runt! Vi är sårbara.  

Intervju om livet på flykt. 1 av 10000000 historier jag hört…alla lika fucked Up! Alla unika, hemska, verkliga och sanningen kommer ikapp när man möter personerna bakom storyn.

Bädda, städa, tvätta för 20 flyktingar VARJE DAG! Av volontärer. Till flyktingar. No cash needed…only heart & muscles..och tvättmaskiner.  

Solidaritetshuset är för ”transitboenden”, dvs alla som ska vidare till Finland, Norge, Danmark…eller vidare norr i Sverige med vilodag innan. Här står vi och försöker organisera resor med hjälp av kartor och tolkar (tolkar = volontärer)

Finland? Norge? Danmark?  

Vart vågar dem åka? Hur blir dem mottagna? Hatade? Älskade eller föraktade? Vissa kallar flyktingarna för pesten och smuts. Is, muslimska kackerlackor, bidrags-sugare, lata, sjukdomsspridare…jag har hört allt.

För oss är det människor på flykt från ett liv utan framtid, från bomber som dödar, från IS som jagar dem, från svält och fattigdom. Våldtäkter, misshandel och korruption. Orkar inte rabbla upp flera orsaker till deras flykt.
Alla är inte onda.

Ung volontär på uppdrag: hålla barnhörnan levande 🙂

Trötta volontärer…3 veckor sätter sina spår. Jag tänker le så länge jag kan. MEN! Vart är våran hjälp??!!!  

Alla historier vi hör, allt vi upplever på plats, ytliga skador och intryck, möten med förstörda själar etc. Vi volontärer borde få gratis psykologhjälp. Vi upplever ibland lite för mycket för att kunna hantera det. Vem hjälper oss med detta?

Ge volontärerna jobben ni måste tillsätta med flyktinghjälpen! Mänskliga superkrafter har också känslor!

Nä. Nästa vecka kommer jag säga mitt. På mitt sätt, för flyktingarna och volontärerna! Uppdatering kommer. Punkt.

Yaz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *