Från tanke till action, så gör du för att hjälpa till! 

Godmorgon! Igår har jag volontärat för att hjälpa till på plats där flyktingarna kommer för att äta, sova, få medicin, tak över huvudet och en enkel sovplats. Vissa kommer för att vila innan deras resa fortsätter, andra kommer för att stanna tills det får ett mera permanent boende. Det är allt från vuxna till barn. Vissa kommer i shorts och barfota, andra i full mundering. Deras gemensamma nämnare är att det nu behöver ett HEM. Tills det är ordnat så kan man ställa upp för dem genom att finnas på plats, prata och ge tips och råd, tolka, visa vart toan ligger, skratta med dem, bädda en säng, ge barnen ritblock eller gossedjur. Laga mat, diska, sortera kläder som folk lämnar, you name it! Det finns massor att göra på plats!

Igår var tacksamheten enorm för många som kom, lilla killen på bilden kom med sin pappa och hade lämnat både mamma och andra syskon bakom sig i kriget. Att få honom att äta, skratta och kunna erbjuda alvedon och plåster gjorde mig lycklig!
Behovet är stort under dygnets tidiga o sena tider. Jag kom hem mitt i natten för att bussarna kom så sent. Första lasset av människor kom på Sveavägen kl 22.30, andra kom efter 23.30 med poliseskort och så väntade vi volontärer som ställt upp i kaoset.

Bilder inne från ABF huset. Organiserad kaos!

Det satt ett 50-60 tal och åt, drack och delade på 1 toalett. Allt på plats är bidrag från privatpersoner, företag och diverse organisationer.

Jag gör vad jag kan, så min lilla arabiska kom till stor nytta!

Till barnen som kom 🙂

Sovplatser, tältsängar och lite lakan att dra över sig.

Hur du kan hjälpa till! 

Action 1: gå med i en hjälpgrupp på Facebook, enklast o snabbast. Ett exempel på grupp mitt i city: Vi som tar emot flyktingar på STOCKHOLMS CENTRAL

Action 2: Kolla uppdateringar på tråden om vad som behövs, när och var. Ta uppdraget och hjälp till. Det kan vara allt från att bidra med sopsäckar till kaffebryggare, plåster etc. Vad som!

Action 3: Om du anmäler dig som frivillig volontär på plats så förvänta dig inte att det är struktur o organiserat. Det är privatmänniskor som gör detta på sin fritid och det bästa du kan göra på plats är att göra vad du kan.
Igår behövdes bollar till barn som kommit till Centralen, vissa fick vänta i timmar. Så jag o Nayomi samlade ihop lite små leksaker och gick dit.

För mig blev det även ett kvällspass på ABF. Efter en fin middag vi hade så klev jag in i ett helt annat liv. Kontraster! Så man kan bara göra vad man kan o när så många kan göra lite blir det mycket 🙂

Yaz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *