10 super enkla sätt att växla ner – Koppla ifrån och njut av ditt eget liv istället för alla andras…

relax

På gränsen till utbränd eller bara trött? När kroppen börjar säga ifrån så är det dags att LYSSNA på den, fast knoppen vill annat förstås…jag har ett par jätte enkla tips till dig som är trött, hängig eller bara snurrar runt i hjulet för att hålla dig uppkopplad till alla ”måsten” i vardagen.

Hur ofta är man uppkopplad, nedkopplad, bortkopplad eller bara avkopplad? Ibland känner jag att tiden bara rinner och att man ligger ständigt i ett växtvärk för att hinna med allt det vardagliga plus allt annat. Facebook ska kollas, Insta ska fyllas, mail ska besvaras, så blippar sms in, sms ut, tvätt, disk, vardagsmåsten och om du har barn och partner så blir det ännu mera måsten…man blir stressad och glömsk och så känns det att man inte hinner med ett skit ändå.

*** Mina 10 enklaste tips till en bättre vardag. Ibland eller när du behöver det 🙂 ***

1. Logga ut från din mobil och dator så fort du går från jobbet. Stänger ner, om bara för en kväll så är det så skönt med tystnaden och att få vila ut från alla statusuppdateringar och nyheter. Är det livsviktigt så kommer folk ringa dig ändå. Koppla ifrån och njut av ditt egna liv istället för alla andras…

2. Ta en promenad. Om det finns sätt att tömma sig själv på så är det att låta kroppen jobba (gå, jogga, spring, cykla, simma…) och hjärnan att få göra något enkelt, den behöver inte tänka, den kanske ser och känner men behöver inte jobba med att ta in information och bearbeta den. Töm hjärnan från det materiella och njut av friheten i naturen. 

3. Våga möta tystnaden. Att bara sitta i soffan och blunda en stund, eller läsa en tidning, en bok, eller kolla bilder i en kokbok kan vara jätte skönt. Dra ner på belysningen för att låta ögonmusklerna vila om du är ljuskänslig. Möt dig själv när det är helt tyst ett tag. 

4. Basta, gå på Spa eller besök ett lugnt badhus. Värme och vatten, ljudet från vattendroppar eller lukten från vatten lugnar. Ta dig den tiden till att komma ifrån till ett ställe du trivs på, även om det är hemma i ditt badkar, gör platsen till en tillfällig oas.

5. Lyssna på rätt musik. Våga lyssna brett och hitta det som gör dig lugn och harmonisk. Mindfulness, klassiskt, italiensk smörsång, opera, balett, piano eller varför inte valsång...Stäng av allt och fokusera på ljudet i den musiken du väljer. 

6. Tacka Nej. Fråga dig själv om du hellre skulle göra något annat än just det du ”måste” eller är det kanske inte ett måste? Investera den tiden til något du känner att tacka Ja till. 

7. Bryt rutinerna. Istället för att gå hem, laga mat, städa, tvätta, dona, planera etc…gör en avvikelse. Sätt dig på en rastaurang och låt maten komma till dig, hoppa över städningen en dag eller två för att du förmodligen inte dör av lite stök? Gå på spontanbio, köp ett instrument och lär dig spela, gör något som får dig att inte göra det du egentligen skulle gjort…att vara spontan och avvika från din plan gör att du släpper på massa negativ energi. 

8. Ta ledigt en veckodag. Om du kan och har råd så ta ledig an veckodag. Kanske kolla möjligheterna att ha ledigt 1 fredag i månaden, eller en måndag? Kostnaden kan ibland löna sig för en bättre livskvalitet.

9. Rensa hemma. Är det något som tynger dig och som du inte riktigt orkat ta tag i? Planera en rensning, lite i taget. Kanske en låda i taget, en hylla, en liten del av garderoben. Konsten att lyckas är att planera detta, gör det till en liten ”mysig” rensning. Att rensa betyder mer ordning, mer ordning kan betyda mer inre lugn…

10. Umgås med djur. Att smeka en hund eller en katt som lever i nuet och som njuter av din närvaro och din kärlek är väldigt lugnande. Det kan också vara avslappnande att klappa på hästar, kolla på när kossorna betar, mata ankor eller kela med en orm. Eftersom djur lever i nuet och inte bryr sig om annat än mat och kärlek så smittar deras energi av sig, roffa åt dig den. 

Hoppas du hittar något av dessa tips och förslag intressanta.

Kram Yaz

maxresdefault

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *