Skoluniform – Ja tack!

Nu öppnar skolorna igen och för både nya och gamla betyder denna tid mycket. Tänk när man själv kom tillbaka efter en lång ledighet och hade massor att berätta för sina kamrater och så fanns de nya kamrater som börjat! De var ju jätte spännande.

Men hur många går till skolan idag med magont och nervösitet som kommer från ångest? Många! Tror att varenda kotte som ska till skolan idag känner lite pirr i magen och har gjort sig lite extra skol-fina inför starten. Men tyvärr lika många som kommer uppleva ångest och förtryck. Vi kallar de för mobbing.

Har du inte de senaste jeansen? Går du i trasiga skor? Varför har du samma tröja varje dag? Har dina föräldrar inte råd att köpa märkeskläder, nya kläder, har du hål i tröjan, fel byxor etc etc. Jag minns så väl vilken press de var att bli godkänd och omtyckt för de man bar på sig. De var ytan som scannades, uppifrån och ner. De var inte betygen eller talangen som lyftes fram i ens personlighet, de var kläderna som bestämde vilken grupp du hamnade i och hur mobbad eller omtyckt du blev.

Och den som säger annat den ljuger! Vuxna glömmer, andra blundar, de flesta godtar och säger att ”barn är sådana”. 

Men om alla skulle bära skoluniform då? Hur skulle de då bli? Jo, alla skulle vara LIKA. Är de inte de Sverige står för? Jentelagen och att alla ska vara lika värda? Exakt, men varför i hela friden har vi inte infört skoluniform idag???

Titta så fint! Alla lika!

De sägt att de kostar pengar och att alla inte har råd. Men de kostar väl pengar att klä sitt barn, eller sina barn varje dag? En uniform skulle täcka den kostnaden och alla kostnader för kuratorhjälp och självmordsförsök och allt annat som orsakas av mobbing idag. Mobbing är inte bara färgen på din hud idag, de är prestige. Vi vuxna är likadana fast vi tävlar om ett större hus, finare tomt eller en fetare bil. 

Usch jag minns de så väl. Tur för dem barn som har föräldrar med pengar. Stackars alla andra…jag vet hur det är…

Finns de skolor med uniform idag? Jag sätter min dotter i den kön direkt!

Inför skoluniform – alla barn har inte samma förutsättningar och de skulle göra att vi vuxna lär våra barn att vara LIKA!


Vad tycker ni?

Yaz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *