R.I.P Mummi…

Min mormor dog för 5 år sen idag. Vi kallade henne för ”Mummi” som betyder mormor på finska.
Hon hade hunnit uppleva vinterkriget, utslängda av ryska soldater mitt i natten och fly för livet. Det blev en vandring på över 300 kilometer i tunna kläder, trasiga skor, utan mat och ansvar över sin familj. Då var hon bara ett litet barn…

Hon har berättat så många historier, upplevelser och tragedier så man tappat hakan ibland. Både av förundran och chock. En av hennes berättelser har fastnat extra starkt i mina minnen:
Hon berättade att hon en dag på åkern sett hennes pappas hövagn med häst komma mot huset, och sprungit mot dom för att välkomna pappa hem. Men plötsligt ser hon att hennes pappa var framåt böjd i vagnen och hon blev rädd, jätte rädd. Hon fick ner honom till marken till slut och försökte få liv i honom. Hon hade nog inte ens fyllt 10 år. Tänk att vara så modig redan då! Till slut satt hon på marken bredvid häst o vagn, min mormor, en liten flicka då, och såg sin pappa dö i armarna…. Troligen av en hjärtattack…och då fanns inte 112.

Min mormor blev en känd författarinna i Finland. Hon var grym på att baka, bra på att sy och helt galet bra på att ge oss 4 barnbarn massor av kärlek 🙂

Må du vila i frid nu Mummi! Vi ses om ett tag, hälsa alla och hälsa på nån dag, vi saknar dig…

Kram
Yaz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *